Huisje Boompje Beestje Baby #19

Schermpjes?

Het maakt niet uit hoe oud je bent, maar iedereen wordt geconfronteerd met het onderwerp “Schermtijd”.

Ik heb een iPhone, die sinds vorig jaar ook zo’n leuke functie heeft. Met mijn bezigheden staan er vaak flink wat uren op de teller. Al ben ik, geloof me, zéker 80% minder met mijn telefoon bezig dan voor ik moeder werd. De tijd die ik nu spendeer op mijn telefoon is eigenlijk alleen de tijd dat Jaxx in bed ligt, maar dan is dat ding ook niet uit mijn hand te krijgen. 

Voor Jaxx vind ik het dan ook wel lastig om in te schatten wat wel en niet kan. Tot zijn eerste verjaardag heeft hij zijn schermtijden op 1 hand kunnen tellen, want wat moet een baby met schermtijd. Niks, naar mijn mening. Overigens wel een heel erg handig middel als het nagel knippen niet werkte, Nijntje aan op Netflix en klaar is Kees. Verder vrij onnodig.

Tegenwoordig is zijn interesse naar het grote scherm wel echt aanwezig. Hij wijst vaak en zegt “dieee kijke”, wat heel vaak resulteert in een “Nee, Jaxx nu niet”. Wat natuurlijk zijn peuterhart breekt, want mama zegt nee. Hoe durft ze!?! 

Af en toe, na zijn ontbijt heeft hij geluk en mag hij even babyTv kijken. Hij danst dan mee met de liedjes, wijst naar de tv, “vraagt” wat sommige dingen zijn. Vrij “leerzaam” soms. Maar na een half uurtje vind ik het wel mooi geweest en gaat het ding weer uit. 

Ter “bevestiging” las ik een onderzoek van het WHO dat een kind onder 5 jaar, niet meer schermtijd zou moeten krijgen dan 1 uur per dag. Uiteraard zijn het richtlijnen en moet iedereen weten wat hij/zij doet. 

Nu lukt het allemaal nog prima, ik vraag me alleen af hoe dit te doen is als hij ouder wordt. Ik zie bijna overal, kinderen bijna 24/7 op hun eigen iPad filmpjes kijken. Waar de iPad de oppas is geworden. Het is misschien ouderwets, maar ik vraag me af waarom? Zeker was alles anders toen “wij” kinderen waren, maar ik kreeg ook schermtijd. Dat kon ik verdienen door mijn huiswerk af te maken etc. En verder? Naar buiten of “gewoon” binnen spelen. Ik denk niet dat ik er minder van ben geworden.

Daarom wil ik voor mijn kind, proberen om een zo goed mogelijk voorbeeld te zijn. Mijn telefoon ligt nu al steevast op de kast als we beneden zijn met Jaxx. Dan is alle aandacht voor hem. Mis ik m’n telefoon? Nee, als Jaxx even slaapt in de middag, in de avond o.i.d. heb ik genoeg tijd om mijn social-mediashot te nemen. Want stiekem zijn we allemaal een beetje verslaafd geworden aan die telefoons. 

Hoe doe jij het, wat betreft schermtijd? 

(Note; niets is fout, iedereen doet het lekker op z’n eigen manier)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s