Huisje Boompje Beestje Baby #15

Jong moeder zijn, hoe is dat?

Naar aanleiding van een vraag aan mijn volgers; Welk onderwerp lees je de volgende keer graag over ? Uit de reacties heb ik het meest gekozen antwoord gehaald; Hoe het is om jong moeder te zijn.

Allereerst, wat is een jonge moeder? Heel simpel eigenlijk. Als je jonger bent dan de gemiddelde moeder (29,1 in Nederland) dan ben je een jonge moeder. Ik ben bijna 24 en val dus in deze categorie. 

Als tiener wist ik het al. Ik wilde graag jong moeder worden. Toen ik samen kwam met mijn man, ik was toen 17, was het nog wat te vroeg voor mij. Na een jaar of 4 samen, hadden we gesproken over onze toekomst samen. Samenwonen, trouwen en kindjes. Tijdens onze vakantie in 2016 was Jeff op zijn knieën gegaan en kon er wat afgestreept worden. In november trokken wij in ons huisje, kreeg ik in februari daarop een vast contract en stond onze bruiloft in november 2017 op de planning. Maar na dat vaste contract en de planning van dat jaar, begon het te kriebelen. Het was tijd voor ons. Tijd om te proberen om papa en mama te worden. 

Een kleine drie weken voor de bruiloft waren daar dan de twee streepjes op de test. Wij gingen papa en mama worden! Daar begon ons avontuur dan echt, als stel van 25 en 22. Negatieve reacties gebonden aan onze leeftijd, vielen heel erg mee. Slechts één, ook nog de meest voorkomende waarschijnlijk; was het een ongelukje? Van binnen ging ik kapot. Ik reageerde met een kille “nee hoor..” Achteraf had ik gevatter willen antwoorden, maar zo gaat dat helaas.

Ik was ook bang dat ik niet serieus genomen zou worden door zorgverleners, maar ook dit was gelukkig niet het geval . Als ik terug kijk is mij het hele moederschap tot nu toe best goed bekomen. Uiteraard ben ik soms onzeker en weet ik soms niet wat te doen. Maar heb ik niet het idee dat dit is omdat ik jong ben. 

Onzekerheden horen bij het ouderschap. Gelukkig vind ik wel steun in die momenten bij mijn man, mijn eigen mama en mijn lieve groep Power-Mama’s! Deze mama’s heb ik leren kennen tijdens mijn zwangerschap. Een ontzettend gemengde groep moeders, mama’s met al een of meerdere kindjes, jongere moeders, oudere moeders en net als ik “first timers”. Maar steun voor iedereen. Bijna een 24/7 hulplijn voor alles op baby/kindergebied en ook voor andere dingen. Zo zijn we met z’n allen inmiddels als hechte vriendinnen voor elkaar, we hebben een heel mooie band opgebouwd door samen allemaal zwanger te zijn en (weer) moeder te worden. Heel bijzonder. Zeker omdat ik die soort “moeder-vriendschappen” nog niet ken, mijn vriendinnen hebben nog geen kinderen. Wellicht een keerzijde van jong moeder zijn, maar spijt? Absoluut niet.

Ik hou van mijn leven als jonge moeder. Ik merk dat ik zeker erg veranderd ben sinds ik moeder ben. Met sommige dingen ben ik totaal niet meer zoals ik eerst was, maar op andere vlakken ook nog gewoon helemaal hoe ik eerst was. Ik voel soms afstand tussen mijn vriendinnen, omdat ik andere interesses heb nu. (Niet dat ik voorheen een feestbeest was) Ik ben niet meer altijd op verjaardagen te vinden, omdat het even niet lukt met Jaxx soms. Geniet ik nog meer van kleine dingetjes (lees; warme koffie)

Kortom, ik vind het heerlijk om jong moeder te zijn! En kijk er naar uit om een actieve moeder te zijn voor Jaxx, hem te zien opgroeien en hopelijk heel lang bij hem te mogen blijven tot hij zelf kinderen en misschien zelfs kleinkinderen heeft. Het lijkt me magisch dat mee te mogen maken. Ik heb zelf twee overgrootmoeders mogen kennen en Jaxx heeft nu zelfs twee overgrootvaders en een overgrootmoeder. Rijkdom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s